fbpx

Piwo rzemieślnicze prosto z klasztoru. Mnisi i ich receptury

Wyjątkowy smak, wyrazisty aromat, głęboki kolor – każde piwo rzemieślnicze powinno wyróżniać się jakąś oryginalną cechą. Wśród tego typu alkoholi znajdziemy nie tylko produkty z minibrowarów, ale i tradycyjne piwa wytwarzane w klasztorach. Niektóre receptury mnichów liczą nawet kilkaset lat, inne zostały wskrzeszone z niebytu w XIX czy XX wieku. Gdzie w centralnej Polsce znaleźć klasztorny browar? Piotrków Trybunalski, Łódź, Warszawa – miłośnicy piwa z tych okolic powinni zwrócić uwagę na Hotel Podklasztorze.

Klasztory i ich rola w średniowieczu

Klasztory do dziś funkcjonują w większości krajów świata, ale szczególnie dużą estymą cieszyły się w czasach średniowiecza. Były wówczas nie tylko ośrodkami religijnymi, ale często również centrami gospodarczymi. Mnisi rozpowszechniali nowe metody uprawy roli, szczególnie na polach należących do poszczególnych opactw. Zakonnicy pełnili również ważne funkcje na dworach władców, należeli do intelektualnej elity społeczeństwa.

Mnisi zajmowali się zgłębianiem nauki, w skryptoriach przepisywali księgi, ale w wielu klasztorach szeroko korzystano także z plonów zebranych na polach. Zakonnicy nie stronili od przerabiania ich na alkohol – tak narodziły się klasztorne wina i piwa. Mimo że dziś złocisty trunek jest produkowany przez wielkie koncerny na masową skalę, w niektórych klasztorach wciąż możemy znaleźć piwa warzone na bazie tradycyjnych składników.

Najsłynniejsze klasztorne piwo

Średniowieczne piwa klasztorne, które dziś nazwalibyśmy rzemieślniczymi, były zwykle dość gęste i kaloryczne. Takimi cechami wyróżniało się choćby najsłynniejsze piwo produkowane przez zakonników, czyli wyrób trapistów. Zakon ten wywodzi się z zakonu cystersów, a swoją nazwę zawdzięcza opactwu Notre-Dame de la Trappe, znajdującemu się na terenach obecnie należących do Francji. Trapiści przestrzegają bardzo surowej reguły, która w niektórych przypadkach zakłada między innymi zupełne milczenie w wybranych porach dnia.

Wspomniani zakonnicy zasłynęli jednak również z warzenia mocnego piwa, o zawartości alkoholu od 6 do 10 procent. Do dziś można kupić oryginalny trunek trapistów – prawo do jego warzenia ma jedynie sześć belgijskich klasztorów oraz jeden holenderski. Od trunków produkowanych w tamtych okolicach powstały zresztą nawet kategorie piw: belgijskie Ale, blegijskie Dubbel oraz najmocniejsze z nich, czyli belgijskie Triple. Część dochodu ze sprzedaży oryginalnych piw wytwarzanych przez trapistów jest przekazywana na pomoc biednym.

Piwo cysterskie z Hotelu Podklasztorze

Od warzenia piwa nie uchylali się także mnisi z polskich klasztorów. Wśród zakonników najbardziej biegłych w tej profesji byli cystersi. Do ich tradycji odwołuje się piwo warzone w Hotelu Podklasztorze. To obiekt zlokalizowany w liczących ponad 800 lat murach opactwa cystersów w Sulejowie, który posiada własny browar. Piotrków Trybunalski, Łódź, Warszawa – wszystkie te miejscowości znajdują się w pobliżu Podklasztorza, co sprawia, że łatwo samemu wybrać się do hotelowej restauracji i skosztować wyjątkowego piwa.

Trunek oferowany w Sulejowie jest warzony na bazie słodu, drożdży i chmielu najwyższej jakości. Piwo rzemieślnicze z Podklasztorza nie jest pasteryzowane ani filtrowane, a wyjątkowy smak zawdzięcza również leżakowaniu w średniowiecznych piwnicach. W hotelowej restauracji Miód i Wino dostępnych jest kilka rodzajów cysterskiego piwa dedykowanych poszczególnym daniom.

Oferty specjalne

Hotel Podklasztorze znaczy więcej niż gościnność. To jeden z najlepiej zachowanych zespołów cysterskich będący perłą architektury romańskiej, wchodzący w skład XII –wiecznego Opactwa Cystersów. Przekonaj się sam.

Weekendowa podróż w czasie

Niezapomniana okazja do historycznych zmagań i biesiadowania niczym w średniowiecznych czasach

Zobacz więcej

Weekend SPA dla Przyjaciółek

Beztroski relaks dla Ciebie, przyjaciółki, mamy, siostry...

Zobacz więcej

Weekend dla Dwojga! Zakochaj się na nowo

Hotel Podklasztorze to idealne miejsce na celebrowanie Waszej Miłości!

Zobacz więcej

HIT Jesienny pobyt: 4 NOCLEGI W CENIE 3!

Spędź wyjątkowy pobyt w hotelu zlokalizowanym na uboczu

Zobacz więcej

Nagrody, wyróżnienia, certyfikaty

Jest nam ogromnie miło, że Hotel Podklasztorze został wyróżniony wieloma nagrodami, w tym znalazł się w gronie Najbardziej Niesamowitych  Hoteli w Polsce.  Hotel Podklasztorze dba również o swoich najmłodszych Gości i  corocznie zdobywa tytuł Hotelu Przyjaznego Rodzinie.

Położenie

Wyjątkowa lokalizacja zabytkowego Hotelu w murach XII-wiecznego Opactwa cysterskiego tuż nad błękitnymi wodami rzeki Pilicy, w sąsiedztwie Jeziora Sulejowskiego sprawia, że jest to miejsce idealne zarówno dla spragnionych wypoczynku, jak i amatorów mocnych wrażeń.

Hotel Podklasztorze to zabytkowy Hotel w samym centrum Polski – zaledwie 120 km od Warszawy, w niewielkiej odległości od Łodzi. Lokalizacja w Centralnej Polsce sprawia, że jest to doskonałe miejsce na organizację eventu dla firm i korporacji, które mają swoje przedstawicielstwa w różnej części Polski

Kontakt

Hotel Podklasztorze
ul. Władysława Jagiełły 1
97-330 Sulejów
tel.: +48 44 610 24 00
kom. +48 695 320 485
fax: +48 44-616 20 02
e-mail: recepcja@hotelpodklasztorze.pl

Dołącz do nas

Jesteśmy dostępni w sieciach społecznościowych. Odwiedź nas na poniższych stronach i sprawdź wydarzenia w naszym Hotelu

fundusze europejskie
Best Western Rewards ®   |   Bestwestern.com
Each Best Western® branded hotel is independently owned and operated
Zobacz Best Western Plus Hotel Podklasztorze w serwisie mojekonferencje.pl
Copyright/Polityka Prywatności. Projekt i wykonanie Artixen.net 2017
Zmień rozmiar tekstów
Kontrast